Upcycle textiel

Zelf een tweede (of derde of vierde) leven geven aan oude kapotte kleding en de kapotte kleding nog meer waard laten worden, oftewel upcycle textiel. Er is helaas veel kleding die weg wordt gegooid. Sommige kleding kan nog naar de kringloopwinkel of naar goede doelen maar veel ook niet. Dat vind ik zonde, dus kijk ik wat er nog wèl mee gemaakt of gedaan kan worden. Ik weef er wand- en vloerkleden (of kleedjes) mee.

Op deze manier kan de eigenlijk afgeschreven kleding nog een tweede (of derde?) leven krijgen. Daarna kan het altijd nog fijngemalen worden tot bijvoorbeeld vilt en weggooien is de allerlaatste optie in mijn ogen. Ik ben voorstander van het zo lang mogelijk gebruiken van grondstoffen, aangezien er vaak veel moeite is gedaan om die grondstoffen te winnen.

Diverse textielsoorten

Weven met diverse soorten textiel geeft weer andere uitdagingen. De rek in iedere stofsoort is anders, dit is te zien aan de zijkant (zelfkant). Daarnaast is de structuur van iedere stofsoort anders, waardoor ook in het patroon verschil te zien is. Dit kleedje is geweven met een keperbinding.

Overhemden kleed 2.0

Weven met oude overhemden geeft weer een heel ander resultaat dan spijkerstof. Het kleedje voelt veel soepeler en een stuk minder zwaar. Het kleedje is gemaakt van 5 overhemden in linnenbinding. Afmetingen: 45 x 205 cm.

Spijkerstof kleedjes 4.0

Twee werken met spijkerstof (denim). Deze kleden zijn geweven op mijn Louet Erica weefgetouw. Afmetingen kleed oranje streep: 48 x 128 cm. Afmetingen kleed blauwe rand: 47 x 90 cm.

Oude sokken

Voor veel mensen waarschijnlijk heel herkenbaar, oude, kapotte enkele sokken. Hier hadden wij thuis ook een enorme stapel van. Via Crafts Counsil Nederland heb ik een cursus Visual Mending gevolgd. Zo kan ik sokken die nog fijn zitten, weer maken. Scheelt zoeken naar nieuwe, mooie en fijne sokken. Bovendien scheelt het geld. De grote stapel met sokken die ook nog allemaal enkel waren, bedacht ik iets anders voor. Namelijk, het zou een vloerkleed worden, voor bijvoorbeeld naast het bed. Dit vloerkleed van oude sokken is gemaakt op mijn Louët Erica weefgetouw.

Er was nog een klein beetje schering over, waar ik hetzelfde patroon heb geweven, maar dan met een fijnere ‘draad’ (oud hoeslaken, geverfd met uienschillen). Afmetingen sokkenkleed: 45 x 100 cm. Afmetingen beige kleedje: 47 x 42 cm.

Spijkerstof kleedjes 3.0

De oude spijkerbroeken die ik voor deze kleedjes heb gebruikt, zijn van mijn opa geweest die in mei 2020 is overleden. De drie kleedjes heb ik gemaakt voor mijn oma. Het is heel mooi om oude kleding op deze manier nog een tweede leven te geven. Deze kleedjes zijn gemaakt op mijn Erica Louët weefgetouw en hebben daarmee een maximale breedte van 50 cm. Per kleedje heb ik een andere spijkerbroek gebruikt en daarmee ook een ander patroon gemaakt.

Spijkerstof wandkleed 2.0

Dit wandkleed is gemaakt van gekleurde spijkerbroeken, waardoor er duidelijk een patroon mee gemaakt kan worden, een keperbinding. Dit kleed is ongeveer 125×35 cm.

Spijkerstof wandkleed 1.0

Dit vloerkleed is gemaakt van oude spijkerbroeken (ook wel denim genoemd). Het is ongeveer 125×125 cm. Met de naden heb ik nog een klein matje gemaakt.

Overhemden experiment 1.0

De stof van overhemden weeft heel anders dan spijkerstof. Het materiaal is veel fijner. Dit zijn twee proeflapjes geworden.