Natuurlijk touw

Na het weven met plastic en oud textiel wilde ik ook graag onderzoeken of het mogelijk was om te weven met natuurlijke materialen, met planten. Om te kunnen weven met planten, ben ik gaan onderzoeken van welke planten er touw gemaakt kan worden. Een super interessant onderzoek. Er is zoveel beschikbaar in de natuur, waar ik helemaal geen weet van had, super leuk! En dit is pas het begin.

Op deze pagina zal ik delen van welke planten ik touw heb gemaakt, en of dat goed gelukt is. Tot nu toe is al het touw nog met de hand getwijnd. Het lijkt mij ook nog interessant om te onderzoeken of sommige materialen gesponnen kunnen worden.

PlantWelk deel van de plantResultaat
BrandnetelStengelMet alleen draaien breekt het vrij snel en er zijn knoopjes nodig om losse stukken te verbinden, met twijnen wordt het steviger en zijn geen knoopjes nodig.
WilgenbastBast van wilgenteen/takZeer sterk draad, ook redelijk stug. Wanneer je na het oogsten en drogen meteen draad maakt, blijft het licht. Terwijl het roder/bruiner wordt als je het eerst een tijd laat liggen in water.
PreiBuitenste bladHele mooie kleurschakeringen door de twee kleuren in het blad van de prei. Het draad is niet heel stevig, maar sterk genoeg om mee te weven.
HondenharenGeborstelde vacht (weliswaar geen plant, maar ook dit materiaal geeft de natuur ons eigenlijk gratis)Supersterk draad.