Breien

Breicafé Olst

Samen met twee buren hebben we begin 2023 Breicafé Olst gestart. We hebben een tekstje geplaatst in het lokale huis-aan-huis krantje en hebben het dorpshuis (het Holstohus) gevraagd of we daar mochten zitten. Dat mocht. De eerste avond hadden we zoveel interesse, dat we in overleg met het café van het Holstohus, verhuisd zijn naar Eetkamer ‘Hier is ut’. Dat maakt het heel laagdrempelig, we hoeven geen ruimte te huren en dus ook geen contributie te vragen. Iedereen met een liefde voor handwerken (breien, haken, borduren, spinnen, enz.) is welkom. Het is super om het enthousiasme voor het Breicafé te ervaren. We inspireren elkaar, dagen elkaar uit, geven elkaar tips, gaan naar exposities en ook het sociale aspect, naar elkaar omkijken is heel waardevol. In principe werkt iedereen aan zijn/haar eigen project, maar soms pakken we met z’n allen iets op. We breien op dinsdagavond in de even weken (dus 1x in de 2 weken), van 7 tot 9. We zitten nu ongeveer op 40 leden, en per keer zijn er tussen de 20 en 30 mensen. Het is niet erg als je 1 of meerdere keren mist, je mag altijd weer aansluiten.

En wat betreft inspireren, iemand was handdoeken aan het breien, dat vond ik zo’n leuk idee. Daar ben ik ook mee gestart, nadat ik mijn trui had afgemaakt. En ook ben ik aan het experimenteren met typografie in breiwerk.

Eerste trui

Breien is een van de technieken die ik vroeger wel eens heb geleerd, maar ver weg was gezakt. Het idee kwam in mij op om een trui te breien. Alleen zomaar starten zag ik niet zo zitten. Daarom zit ik bij mij oma op breiles, erg leerzaam en ook nog eens gezellig! Terwijl ik een aantal basissteken leerde, breide mijn oma een trui voor mij (zie foto hieronder, trui met donkergroen). Met die basissteken (boordsteek, recht-averecht, oa) ben ik nu dezelfde trui zelf aan het breien, maar dan in een andere kleurencombinatie (de versie met geel en wit).

Inmiddels is de trui af en heb ik plannen voor meerdere volgende brei projecten. Een daarvan is een trui breien van lokale (NL) wol, die ik ook zelf wil spinnen en twijnen en waarbij ik allemaal verschillende breisteken gebruik en dus leer.


Plastic Netjes Tasje Breien

Naast breien met ‘gewone’ wol, ben ik ook meteen gaan experimenteren met andere materialen. Ik had nog wat plastic liggen die we 2 jaar geleden hebben gevonden op het strand van Schiermonnikoog. Het breidt een heel stuk lastiger dan met normaal draad, maar het is te doen. Van het gebreide lapje heb ik een tasje gemaakt. Vervolgens heb ik een dorsetknoop gemaakt van hetzelfde materiaal. Het tasje is (op het ringetje van de dorsetknoop na), compleet gemaakt van plastic draad. Eigenlijk is dit project een combinatie geworden tussen Plastic Wadden en Plastic Netjes Tasje.

Foto’s van het maakproces.