Natuurlijke weefsels

Nadat ik een aantal projecten had geweven met hergebruikt textiel en plastic, vroeg ik me af of het mogelijk is om te weven met natuurlijke materialen, oftewel, natuurlijke weefsels. Ik ben gaan onderzoeken van welke planten je touw kunt maken, daarover lees je hier meer.

Armbandjes bandweven

Toen ik van diverse planten touw had gemaakt en ik tegelijk aan het bandweven was, was ik benieuwd of het touw ook geschikt was om mee te bandweven. Dus dat heb ik geprobeerd. Het is gelukt, maar in het geheel nog wel wat grof om te dragen als armbandje. Dus voor een volgend experiment ga ik proberen het touw nog wat te verfijnen. Voor dit armbandje heb ik brandnetelgaren gebruikt, ananas garen, preigaren, rabarbergaren, paardenbloemgaren en wilgenbastgaren.

Weven met brandneteltouw

Na het maken van touw kon het eerste lapje geweven worden.

Dit is een weefsel gemaakt van brandnetelgaren. Met een relatief klein lapje wilde ik proberen of het ├╝berhaupt mogelijk is om te weven met brandnetelgaren. Het eerste lapje weven ging vrij goed. Al was het aanslaan soms wat lastig doordat ik de draad niet overal even dik had gemaakt (leermomentje…). Bij het tweede lapje brak de schering te vaak. Het touw wil ik nog verder verbeteren. Het lapje is relatief soepel en hoewel dit dus alleen brandnetelgaren is, zitten er veel kleurschakeringen in.

Toen het weefsel nog op het weefgetouw zat, was het groener van kleur. Ondertussen is het verkleurd en lichter geworden. Ik ben benieuwd hoe lang het weefsel binnen kan blijven bestaan en hoe lang het buiten intact zou blijven. Wanneer ik meerdere lapjes heb geweven, ga ik dat zeker onderzoeken.

Ook ben ik aan het onderzoeken of je kunt weven met planten die nog doorgroeien. Hieronder een voorbeeld van kamille, verweven met grassen. De kamille groeide door terwijl het was verweven met de grassen. Ik vind het een interessant gegeven dat je de natuur kunt combineren met kunst en ambacht op deze manier. Dit project krijgt zeker nog een vervolg!