Plastic Netjes Tasje

Concept
Als startmateriaal voor het Netjes Tasje heb ik gekozen voor plastic groente- en fruitnetjes (en netjes die gebruikt worden om groente en fruit te beschermen tijdens de teelt). Deze koop ik het liefst zo min mogelijk, omdat het plastic is wat je eigenlijk meteen weer weggooit, zonde. Juist binnen het thema ‘Ode aan de natuur: upcycle!’ heb ik gekozen om met plastic te werken, dit lijkt tegenstrijdig, want het is geen natuurlijk materiaal, maar ik vind dat we veel bewuster om moeten gaan met plastic wat eenmalig gebruikt wordt. Daarom wilde ik dit plastic graag nog een tweede leven geven. Om te laten zien, dat je er zoveel meer mee kunt.

Van origine zijn plastic netjes best sterk, ze moeten vaak een gewicht houden van 1 à 2 kg. Als je de netjes doorknipt en uit elkaar trekt, worden het een soort strengen. Wat mij op het idee bracht om ermee te gaan weven, bandweven om precies te zijn, zodat het geheel nog steviger zou worden.

Om te kunnen weven met groente- en fruitnetjes heb je aardig wat netjes nodig. Ik wilde geen extra netjes kopen en daarom heb ik vrienden, familie en collega’s gevraagd of zij ook voor mij hun netjes wilden bewaren. Voor de soort netjes en de kleuren was ik afhankelijk van wat ik binnen kreeg. Dit gaf een leuke uitdaging voor het maken van de compositie. Het is daarom een kleurrijk geheel geworden.

Groente- en fruit netjes hebben een praktische functie (je tilt er sinaasappelen, uien, knoflook enz. mee), deze functie wilde ik bij het geupcyclede object behouden, zodat er een link zou blijven naar het originele materiaal, maar dan wel in een chiquere vorm. Vandaar dat het een tasje is geworden.

Uiteindelijk gebruikte materiaal:
72 netjes gebruikt voor de brede schering
22 netjes voor de smalle schering
10 netjes voor de inslag
3 netjes voor het hengsel
4 netjes om alles aan elkaar te naaien
————————————————
111 netjes in totaal

Het eindresultaat is compleet gemaakt van 111 (!) groente- en fruitnetjes, het enige andere materiaal wat is toegevoegd, is een drukknoopje (gevonden in het naaidoosje van mijn overgrootoma), om het tasje te kunnen sluiten.

Aanleiding
Plastic Netjes Tasje heb ik ontworpen en ingestuurd en voor het Textiel Plus Festival 2020. Het thema van de wedstrijd was ‘Ode aan de natuur: upcycle!’

Vervolg
Hoewel het doorknippen van de netjes een enorme troep geeft van allemaal mini plastic stukjes, zit er nog een nieuw werk aan te komen. Om te voorkomen dat het teveel kleine stukjes plastic afgeeft, ben ik overal met een lucifer langs gegaan, zodat de losse stukjes samen smelten.

Helaas geeft het alsnog teveel af voor normaal/echt gebruik, daarom zal het voorlopig blijven bij werk wat je aan het denken zet. Wat voor verwondering zorgt. Wat je allemaal nog meer kan met bijvoorbeeld netjes, wat in eerste instantie, na eenmalig gebruik, een wegwerpproduct lijkt.

Eerder maakte ik ook al werk met plastic groente- en fruit netjes, namelijk Netjes van ver.