Stro-touw kleden

Stro-touw (ook wel balen perstouw genoemd) zit in eerste instantie natuurlijk om strobalen heen, om het stro bij elkaar te houden. Daarna heeft het eigenlijk geen functie meer. Vaak wordt het gebruikt om bijvoorbeeld hekken aan elkaar te knopen. Maar al knoop je 10x alle hekken aan elkaar, dan nog hou je touw over. Meestal wordt dit dus weggegooid.

Dat vond ik een interessant gegeven, want het is draad en er zijn nog mogelijkheden om dit een tweede leven te geven. Sterker nog, om het meerwaarde te geven, ofwel te upcyclen. Ik ben ermee gaan weven.

Wandkleed 2.0

Hieronder een wandkleed gemaakt van stro-touw. Het wandkleed kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Bij dit weefsel heb ik gebruik gemaakt van diverse weeftechnieken.

Evenwicht

Landgoed Huis Sevenaer had eind 2019 een kunstevenement, genaamd: Vreugdevolle Inspiratie. Hier mocht ik aan meedoen. In oktober hadden we een inspiratiedag. We mochten over het landgoed wandelen en alles bekijken. Super leuk en interessant! De gedachtegang van het landgoed spreekt mij enorm aan, namelijk: zoveel mogelijk hergebruiken, alles in de natuur heeft een functie.

Hieronder de gedachtegang achter mijn werk, getiteld Evenwicht

De quote van de Jonkheer: ‘In ongerepte natuur zijn alle positieve en negatieve krachten met elkander in evenwicht’, sprak mij heel erg aan. Tijdens de inspiratie ochtend zag ik overal dat het stro-touw hergebruikt wordt. Niks wordt weggegooid, alles wordt zo veel mogelijk hergebruikt. Stro-touw kan je functioneel hergebruiken, door iets aan elkaar te knopen, ik heb er een wandkleed mee gemaakt. De techniek die ik gebruikt heb, is de weeftechniek. Ik heb bewust voor het schijnpatroon gekozen, de kleuren blauw en oranje zijn een mooi contrast, symboliseren koud en warm, negatief en positief. Daarnaast refereren de lijnen van het schijnpatroon naar de moestuin van het landgoed. Er zijn vier delen te zien, wat refereert naar de vier seizoenen. De knoopjes symboliseren opkomende bloemen.

Met alle kunstenaars hadden we een expositie in het Liemers Museum, wat een enorm succes was. En de expositie heeft nog een vervolg gekregen namelijk: het werk heeft van 5 april 2020 t/m 20 september 2020 gehangen in EetLokaal te Zevenaar.

Kleed 1.0

Hieronder het eerste kleed wat ik heb geweven. Het heeft 3,5 jaar buiten gelegen om te kijken hoe lang het materiaal goed bleef. Het was heel makkelijk schoenen afvegen, maar na 3,5 jaar goed gebruik zie je wel dat delen gaan loslaten, wat natuurlijk niet goed is voor de natuur.