Plastic Netjes Wandkleden
Deze wandkleden zijn een reactie op de plastic vervuiling (plastic wat maar 1x wordt gebruikt en vervolgens weggegooid of in de natuur beland). Daarnaast is het een vervolg op het Plastic Netjes Tasje. Bij dat project heb ik de bandweeftechniek gebruikt. Ik was ook nieuwsgierig of je ook ‘normaal’ kon weven met plastic netjes, op een weefgetouw en op een weefraam. En ja, dat kan!
Ook deze projecten leveren op zich zelf al veel plastic afval op. Het afval ontstaat vooral doordat ik de verbindingen kapot knip, om er een draad van te kunnen maken. Wellicht herken je het wel wanneer je zelf zo’n netje open maakt.
Waarom ik dit dan toch maak? Een paar redenen, ik ben benieuwd:
- hoe het materiaal reageert op de bindingen
- hoe de rek in de netjes zich verhouden tot elkaar
- wat er allemaal kan met de diverse kleuren
Daarnaast wil ik graag bewustzijn creëren rondom wegwerpplastic. Door het op een andere manier te gebruiken, het überhaupt vaker dan 1x te gebruiken, kijk je er anders tegenaan. Voor deze projecten vraag ik familie, vrienden en collega’s om netjes te sparen.
In de twee linker projecten zitten ongeveer 200 plastic netjes (plastic netjes, omdat er naast groente- en fruitnetjes ook veel vogelvoer netjes in verwerkt zitten). Er zitten 50 schering draden in het wandkleed met de keperbinding, 40 schering draden in het wandkleed met het rood-groene schijnpatroon. En dan alle inslagen nog. De twee linker kleden zijn geweven op mijn Louet Erica weefgetouw.
Het kleine werk aan de rechterkant is gemaakt met linnenbinding op een weefraam. Bij dit werk heb ik niet bijgehouden hoeveel netjes erin zijn gegaan.
Voor deze wandkleden is alles hergebruikt. De netjes om te weven, het hout is snoeihout en de lus waarmee het opgehangen kan worden is ook een netje.
Bovenstaand wandkleedje is gemaakt van getwijnde en gesponnen groente-en fruitnetjes.