Nachtvlinders

Het idee voor dit project (nachtvlinders borduren) is mede ontstaan in de wijk waar ik woon. Buurvrouw Sarah had een mooi gedicht geschreven over en voor de wijk Olstergaard, en vroeg of ik het stokje wilde overnemen, wat betreft iets creatiefs te delen bij een volgende bijeenkomst. Dat wilde ik wel! Ik wilde iets doen met de monitoring van de biodiversiteit in onze wijk. Hiervoor ben ik in de monitoring werkgroep gegaan, een subgroep van de groengroep. We zijn april 2024 begonnen met tellen van nachtvlinders d.m.v. LED emmer techniek. 

Het idee kreeg langzaam steeds meer vorm. Ik kende de wereld van de nachtvlinders helemaal niet, we kregen uitleg van een buurman die al ervaring had met metingen voor nachtvlinders. Hij vertelde dat er wel 2000 soorten aan nachtvlinders bestaan en dat het ook een belangrijke graadmeter is voor de biodiversiteit, want zij worden ook weer gegeten door andere soorten. 

Nulmeting

Het meten van nachtvlinders met de LED emmer is heel bijzonder. ’S Avonds zetten we een LED emmer, met daarin eierdozen waar de vlinders in kunnen schuilen. Rond zonsopkomst kijk je welke erin zitten, zet je ze evt op de foto en laat ze weer vrij. De aantallen nachtvlinders (en microvlinders) geven we door aan de vlinderstichting. We meten nu op vier punten in de wijk, noord, oost (ik), zuid en west, mooi verdeeld. Op iedere plek ‘vang’ je weer andere soorten. Dit jaar is een soort nulmeting, we hopen in de komende jaren steeds meer en bijzondere soorten te kunnen waarnemen. 

Er ging een wereld voor mij open, dat er zoveel bijzondere soorten bestaan (neem maar eens een kijkje op deze pagina van de vlinderstichting). En vooral, dat je ze overdag niet ziet, en geen weet hebt van het bestaan van deze groep vlinders. Dat bracht mij op het idee om de nachtvlinders te laten zien. Namelijk om ze te borduren. Niet als kunstwerk voor in een museum, maar juist op kleding. 

Kleding die een verhaal vertelt, draagbare infographic

Door de kleding te dragen, en op die manier nachtvlinders te laten zien aan anderen en bekender te maken. Anderen de schoonheid van de nachtvlinders te laten zien. En om meer uniekere kleding te maken, die een verhaal vertelt. Ik heb me voorgenomen om iedere nachtvlinder soort die ik in ‘vang’ in onze tuin, te borduren op een blouse. De blouse komt van de kringloop en de meeste borduurgaren ook. 

De namen van de nachtvlinders zijn ook heel grappig, die wilde ik ook een plek geven. Die staan op de achterzijde. De blouse wordt op die manier een draagbare infographic. Het vertelt een verhaal, namelijk welke soorten zijn waargenomen in onze tuin. Het kledingstuk verandert gedurende de tijd. 

De vlinders zijn qua kleur en vorm geabstraheerd. Door ze te borduren, ga je nog meer letten op de details en herkenningspunten van de nachtvlinders.

Nachtvlinders, ‘spaar ze allemaal’

Het meten van nachtvlinders geeft een ‘spaar ze allemaal’ gevoel. Als je er steeds een meer hebt gemeten, wil je het liefst de volgende keer weer een bijzondere soort kunnen doorgeven aan de vlinderstichting. Nachtvlinders sparen gaat natuurlijk wel wat anders dan de flippo’s van vroeger. Hiervoor moeten we meer moeite doen en geduld hebben. Als we een specifieke soort willen lokken, zullen we de waardplanten voor de rupsen moeten aanplanten bijvoorbeeld. 

Kortom, een mooi project waarbij de natuur, biodiversiteit, handwerken en infographic gecombineerd zijn. En een project die veel variaties kan hebben. Ik zal op deze pagina de voortgang van het project bijhouden. 

Gemeten nachtvlinders in onze tuin: 

001 – Klaverspanner002 – Huisuil
003 – Paardebloemspanner004 – Gamma-uil
005 – Gestreepte goudspanner006 – Gerande spanner
007 – Sint Jacobsvlinder008 – Taxusspikkelspanner
009 – Huismoeder010 – Stompvleugelgrasuil
011 – Grijze stipspanner012 – Gewone worteluil
013 – Donkere marmeruil014 – V-dwergspanner
015 – Morpheusstofuil016 – Klein avondrood
017 – Ligusterpijlstaart018 – Slakrups
019 – Gewone stofuil020 – graswortelvlinder
021 – Piramidevlinder022 – Bruine grijsbandspanner
023 – Donsvlinder024 – Eikenprocessierups
025 – Gewone bandspanner026 – Halmrupsvlinder
027 – Kleine blokspanner028 – Pauwoogpijlstaart
029 – Puta Uil030 – Zandhalmuiltje
031 – Zwartkamdwergspanner032 – Zwartvlekdwergspanner
033 – Vlekstipspanner034 – Zwarte-c-uil
035 – Gewone Velduil036 – Tweekleurige Uil
037 – Appeltak038 – Blauwbandspanner
039 – Goudvenstertje040 – Kleine beer
041 – Oranje Wortelboorder042 – Stro-uiltje
043 – Lieveling044 – Groente-uil
045 – Gehakkelde Spanner046 – Sparspanner
047 – Vierbandspanner048 – Vierkantevlekuil
049 – Volgeling

Bekijk hier eerdere borduur projecten en bekijk hier de bijenboog die ik heb ontworpen.